Intervju med Digitala Nomaden Mikael Hamrin

Vem är du och var i världen bor du?
Mitt namn är Mikael Hamrin, 37 år gammal och ursprungligen från Värmdö strax utanför Stockholm.
För ca 3 år sedan lämnade jag Sverige och skrev ut mig, med ny adress Bali, Indonesien. Sedan dess har jag arbetat från datorn med mitt företag och haft världen som min adress. Eftersom mitt företag är helt onlinebaserat så kan jag vara varsomhelst och sköta det, samma sak gäller för mina kollegor som också sitter lite utspridda över hela världen. För tillfället är jag i Sverige och besöker familjen, men så fort länder släpper på restriktionerna är nästa destination Barcelona i Spanien för en längre tid framöver, men allt beror självklart på utvecklingen i världen vad gäller Corona osv..

Vad fick dig att börja jobba på distans och vad gör du?
Tidigare runt 2012-2014 drev jag en bilfirma på Värmdö med en partner, tyvärr hade partnern signat ett 3 årigt avtal med en väldigt hög lokalhyra innan jag kom in i bilden som åt upp intäkterna och detta ledde till stress och många sömnlösa nätter.. Till slut sa kroppen ifrån och jag fick hjärtflimmer.. Något som visar sig genom att hjärtat slår oregelbundna slag med påföljd att tex en enkel promenad på 100 meter känns som ett maraton.. Detta höll i sig i några dagar och när det inte försvann fick jag söka mig till akuten, där de sövde ner mig och gjorde en “omstart” av hjärtat. Hjärtat hoppade i rätt rytm igen och läkaren informerade mig om att “detta hände av en anledning, nämligen Stress”. Det var min väckarklocka att jag måste göra en förändring i mitt liv, så jag avslutade mitt partnerskap på bilfirman och började omgående söka efter att jobba online och att inte behöva stressa samt att följa min dröm. Ganska snart hittade jag en onlinekurs som jag slutförde och därigenom lärde jag mig att starta ett företag online och driva detta varsomhelst ifrån och närsomhelst. 

Företaget Expansionvideos som jag startade 2015 hjälper andra företag att förklara sin produkt, tjänst, service eller idé med en animerad reklamfilm/förklaringsfilm.
Under åren har vi hjälpt företag i bla Sverige, Norge, Finland, USA, Indonesien, Italien, ja listan är lång.. I skrivande stund lägger jag ca 4h i veckan på att se till att de projekt vi har rullar på och att de personer som jobbar med företaget hjälper våra kunder. Företaget är uppsatt så att jag egentligen inte behöver vara så aktiv, utan det rullar på även utan min inblandning och är nästintill helt automatiserat förutom några säljsamtal som jag fortfarande tar med potentiella kunder.
Men inom en snar framtid kommer jag ändra lite inriktning och då erbjuda en online kurs i hur man “Blir En Digital Nomad”, där kommer jag gå igenom allt från mindset, vilken affärside man bör välja, nykundsbearbetning, säljsamtal, hur man sätter ihop ett team som gör jobbet åt en och hur man automatiserar företaget så det i princip går på autopilot så att du kan lägga din tid på exakt det du vill göra..

Hur lyckas man få ett distansjobb och vad krävs?

Det finns lite olika sätt att hitta distansjobb, antingen kan du skapa dig ditt egna företag och kunder som jag gjort, dock kräver detta lite mer tid och “know-how” via tex en kurs, men belöningen kan bli helt enligt dina egna önskemål.
Sedan finns det hemsidor du kan besöka där du kan söka efter distansjobb och lämna in ditt CV med dina färdigheter och kunskaper. Detta är det snabbaste och enklaste steget för att börja jobba på distans. Men åter igen, om du vill kunna styra din tid helt själv och bygga upp något eget då skulle jag rekommendera att just starta din egna online-verksamhet. 


Vad är fördelar/nackdelar med att arbeta på distans?
Att kunna styra din egen tid/vardag är en oerhörd frihet och helt klart den största fördelen. Är man dessutom intresserad av att resa, träffa nya människor samt se nya kulturer då är distansarbete en utmärkt lösning.
Under mina år som Digital Nomad har den största nackdelen varit att kunna få tag i Saltlakrits, som är det jag kan sakna under mina resor.:) I övrigt håller jag mig uppdaterad kring familj och nära och kära via sociala medier så att hemlängtan hålls borta.
Något som kan bli till en nackdel är dock om man inte ser till att hålla rutiner, det kan vara enkelt att falla in i en vardag utan direkt struktur när jobbet bara rullar på och är automatiserat, så att ha en rutin i vardagen är något som kommer både underlätta och förnöja vardagen.

Hur ser en vanlig dag ut i ditt liv?
Bäddar sängen det första jag gör, för att direkt åstadkomma något. Dricker ca 30cl vatten. Sedan kör jag ett ca 15-20min yogapass som avslutas med meditation för att väcka både kropp och huvud. Efter detta blir det ca 45-1h Powerwalk med hörlurar på där jag lyssnar på antingen en ljudbok eller inspirerande talare. Sedan kör jag ett 7-minuters träningspass där jag går igenom kroppen, sedan dusch och frukost.
Nu är jag redo att ta mig an dagen, så jag slår mig ner, läser igenom mina mål och skriver ner dessa. Efter detta öppnar jag datorn och börjar arbeta med vad jag har satt upp i kalendern vad gäller arbete eller vad som skall gå igenom. När jag jobbar försöker jag göra detta i ca 45min-1h och sedan tar en liten rast för att sträcka på benen. Jag försöker hålla bort alla notiser etc från sociala medier under dagen när jag arbetar, detta gör jag istället på eftermiddagen när jag är klar med arbetsdagen.
4ggr i veckan kör jag igenom kroppen på eftermiddagen i gymmet för att få in styrkan. När dagen är klar vad gäller arbete/träning då kan jag träffa kompisar eller göra andra aktiviteter, det är skönt att ha något att se fram emot och belöna sig själv när dagen är till ända.

Tror du att det kommer bli vanligare att jobba på distans och varför?
Absolut, framförallt med dessa tider som vi lever i nu med Corona gör att fler arbetsgivare ser över möjligheterna att kunna erbjuda sina anställda att jobba hemifrån eller helt enkelt på distans. Med tekniken som går framåt i rasande fart så inser nog fler arbetsgivare också att effektiviteten kan öka i samband med att fler kör sina möten digitalt, vilket gör att man kan planera och få in fler möten per dag.. En fördel med motgångar som Corona gör att vi människor förbereder oss inför framtiden om/när detta kan inträffa igen, att då skära ner på höga kontorskostnader, effektivisera, banta personalsstyrkan är något som väldigt många företag är intresserade utav.

Vad är dina tips för nya distansarbetare? 3 stycken.
1. Se till att du har rutiner, för både träning, arbete och socialt umgänge.
2. Arbeta med det du är intresserad utav och som får dig att må bra.
3. Vänta inte på det “perfekta” ögonblicket att göra en förändring och följa din dröm att tex byta jobb eller jobba som frilans eller på distans, det finns ingen perfekt tajming. Ju längre du väntar desto mer kommer du ångra dig att du inte tog klivet ut tidigare. Bara kör! 😉

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *