Distansjobb för en levande landsbygd

Låt landsbygden leva, ta steget och anställ personal på distans!

Att söka distansjobb är inte bara drömmen för yngre som vill kombinera resande med jobb. Många drömmer om att flytta ut på landet och börja ett helt nytt liv bortom de stora städerna. Problemet är många gånger att det inte finns möjlighet att hitta ett jobb där man vill bosätta sig. Sverige och för den delen många andra länder har ett problem med att landsbygden avfolkas och därmed minskar även service för de som bor kvar på orterna. Det går att skriva om många fördelar för enskilda när det kommer till att jobba på distans, men det är också en samhällsfråga. Som exempel kan vi nämna kommunen San Antolín de Ibias i Spanien som på många sätt kan jämföras med Norrbotten eller Dalarna.

Ibias ligger vackert beläget i ett bergsområde i Asturias. Ibias har strax över 1 000 innevånare och i de många små byarna runt omkring i bergen finns det snart inga bofasta kvar. Tidigare fanns det en gruvnäring som även sysselsatte många underleverantörer. Dessutom fanns det många småskaliga jordbruk och vingårdar. När gruvorna lades ned försvann jobben och med tiden har även det småskaliga jordbruket blivit olönsamt. Då det inte finns några jobb längre flyttar ungdomarna, kvar blir en åldrande befolkning och allt mindre skatteintäkter.

Isabel är en av de som fortsätter kämpa för att området ska leva runt om Ibias. Hon driver tillsammans med sin familj en livsmedelsbutik, restaurang, pensionat och utöver det ett slakteri. Pensionaten i byn var tidigare fullbelagda när det kom gästarbetare, något som inte är fallet idag. När det kommer till distansjobb ser Isabel stora möjligheter att få liv i byarna. En av dem som direkt hade flyttat tillbaka är hennes son som har en universitetsutbildning i logistik och administration. 

. För i området kring Ibias finns något av det viktigaste för att kunna jobba på distans, riktigt bra internetuppkoppling i nästan alla byarna. Här finns också än så länge bra skola och så länge även fullgod service, till och med en liten akutmottagning. Vad är det då som hindrar? Möjligheten till mer kvalificerade jobb som går att utföra på distans. Det finns enstaka personer som jobbar på distans runt om i kommunen men de går att räkna på en hand. 

Ibias är en plats där levnadskostnaderna är relativt låga, luften är helt fri från föroreningar, möjligheterna till att bli mer eller mindre självförsörjande är fantastiska och för den som gillar friluftsliv är området ett paradis. Det är också en perfekt plats för barn att växa upp. Runt Ibias finns frodiga dalar med floder och bäckar, höga berg och vandringsleder som avlöser varandra. En perfekt plats för familjer och andra som söker ett lättare liv och livskvalité. 

Företag som vågar satsa på att ta steget att anställa personer som jobbar på distans har mycket att vinna. En vinning är att behålla eller rekrytera personal som samtidigt kan bo och leva där de vill. Personal som mår bra och trivs med livet presterar bättre. Idag satsar många universitet på att erbjuda hela program på distans, så många har redan erfarenhet och är vana av att sköta allt på distans. Tekniken finns, framtida personal med hög kompetens finns, så det är bara att våga att ta steget och anställa på distans. Ni kommer hitta programmerare, kvalificerade administrativa utvecklare, säljare med erfarenhet, statsvetare och många andra kompetenser.  

Vill ditt företag komma i kontakt med distansarbetare?
Gå in och publicera din jobbannons redan idag på https://whereuare.se/for-foretag/ .
Sveriges största jobbplattform inom distansarbete

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *