10 tips för att undvika ensamhet när man jobbar hemifrån eller på distans

Vi har läst mycket om ensamhet nyligen. 

 

Buffer har kommit fram till att ensamhet är den största utmaningen som distansarbetare står inför och ny forskning från Dan Schawbel stöder detta. Antalet distansarbetare har ökat drastiskt men den fysiska separationen från kollegor har lett till att fler människor känner att dom inte har vänner på jobbet, och att de är mindre lojala eller känner mindre samhörighet till deras företag på grund av det.

För distansarbetare leder ensamhet till dåliga resultat när det gäller fysisk och mental hälsa samt produktivitet. För arbetsgivare och teamledare kan förstärkning av samhörighet mellan kollegor bidra till att minska omsättningen och förbättra samarbetet genom att bygga relationer. I det här inlägget ger vi förslag för distansarbetare och arbetsgivare hur dom ska distribuera distansarbetet samtidigt som alla känner sig inkluderade.

Hur man kan förhindra ensamhet när man jobbar på distans

 1. Jobba utanför ditt hem minst 1 dag i veckan
 2. Dra nytta av ditt flexibla schema under dagen
 3. Planera någon aktivitet efter dina arbetstimmar när du känner dig isolerad
 4. Skapa eller gå med i en grupp inom ditt företag så att ni kan ha regelbunden kontakt
 5. Använd videosamtal och vanliga telefonsamtal för att kommunicera med ditt team
 6. Erbjud distansarbetare ett stipendium för co-working platser
 7. Organisera virtuella möten så att anställda kan hålla kontakt med varandra
 8. Organisera besök till huvudkontoret eller en annan plats varje månad eller kvartal
 9. Planera evenemang för hela företaget minst en gång per år
 10. Planera möten så att distansarbetare kan känna sig inkluderade

 

För distansarbetare:

 

 • Jobba utanför ditt hem minst 1 dag i veckan
  Oavsett om det är ett co-working utrymme, ett kafé eller ett lokalt bibliotek, är det första steget för att bekämpa känslor av isolering att få dig ur ditt dagliga kontor och ut i världen. Välj ett lokalt co-working utrymme, kafé, bibliotek eller universitet för att arbeta en dag i veckan för att omge dig med andra människor. Om du har en vän som också arbetar på distans, ta dem med dig så att ni kan arbeta tillsammans. Även om du inte pratar med de andra människorna, kanske du tycker att den enkla handlingen att komma ur huset hjälper dig att känna att du är en del av ett större samhälle.
  Om detta tilltalar dig, kontakta andra distansarbetare som bor i din stad och planera ett möte där ni tillbringar tid tillsammans med att arbeta på liknande projekt.
 • Dra nytta av ditt flexibla schema under dagen
  Om du arbetar ensam – oavsett om det är från ett hemmakontor eller ett co-working utrymme – bör du dra nytta av den flexibilitet som ditt schema tillåter för att inkludera extra umgänge under din vecka. Oavsett om det innebär frukost eller kaffe med en granne, att spendera mer tid med dina barn innan du släpper av dem vid skolan eller dagiset, eller att ta med din hund till parken, ta vara på din tid under arbetsveckan på sätt som du inte skulle kunna att göra om du arbetade på ett kontor.
 • Planera någon aktivitet efter dina arbetstimmar när du känner dig isolerad
  Om du inte kan spendera mycket tid på att arbeta eller umgås med dina kollegor som en distansarbetare, gör i så fall planer med vänner eller familjemedlemmar under veckan när du känner dig mer ensam än vanligt. Dessa planer kommer att hjälpa dig att lägga ifrån dig ditt arbete så att du inte blir överarbetad eller utbränd. När ditt kontor är i ditt hem är det svårare att sätta gränser mellan arbete och personliga timmar, och att planera någon typ av after-work kommer att få dig ut ur huset och iväg från datorn.
 • Skapa eller gå med i en grupp inom ditt företag så att ni kan ha regelbunden kontakt
  Använd gärna en intern chatt eller liknande för att hålla kontakt med kollegor som jobbar på distans. Till exempel kan det vara en Slack-grupp för att dela bilder – meningen är att hitta sätt att skapa samhörighet och hålla kontakten med dina kollegor när du känner dig isolerad.
 • Använd videosamtal och vanliga telefonsamtal för att kommunicera med ditt team
  Organisera videosamtal eller vanliga samtal för att brainstorma eller diskutera idéer. Oavsett om du försöker förklara ett komplicerat koncept eller inte håller med din kollega kommer du snabbt att bli frustrerad när du försöker kommunicera effektivt via meddelanden. Om du redan känner dig ensam som en distansarbetare kan känslor av isolering öka om du stöter på kommunikationsproblem och missförstånd regelbundet. Istället kan du dra nytta av programvaror för videokonferenser, telefonsamtal eller förinspelade videor för att hjälpa dig att kommunicera mer effektivt.

  FÖR ARBETSGIVARE:

 • Erbjud distansarbetare ett stipendium för co-working platser
  På samma sätt som du erbjuder extraförmåner som gratis kaffe eller måltider för att behålla dina anställda som jobbar på kontor så bör du även erbjuda förmåner som gynnar dina distansarbetare. Överväg till exempel att erbjuda distansarbetare ett stipendium för att täcka eller hjälpa till med kostnaderna för medlemskap på ett co-working utrymme för att proaktivt hjälpa kollegor att förhindra ensamhet. Andra förmåner för distansarbetare kan inkludera en budget för att utrusta sina hemmakontor så att de känner sig bekväma.
 • Organisera virtuella möten så att anställda kan hålla kontakt med varandraDet är sannolikt inte möjligt eller bekvämt för distansarbetare att resa för att spendera tid med sitt team varje vecka eller månad för personligt samarbete, men teamledare kan använda teknik för att bygga virtuella hangouts så att distansarbetare kan känna mer samhörighet till sina kollegor på kontoret. Teknik kan underlätta relationsbyggande som alla kollegor kan dra nytta av.
 • Organisera besök till huvudkontoret eller en annan plats varje månad eller kvartal
  Beroende på hur många avlägsna anställda som arbetar i varje team eller inom hela företaget, bör ledarna bygga in en budget för att få medarbetare till huvudkontoret på en regelbunden basis. Detta är viktigt för att distansarbetare ska kunna bygga relationer och nätverk inom företaget.
  Om ert företag är baserat helt på distans eller om era distansarbetare är utspridda över hela världen, kan du överväga att organisera regelbundna resor för att föra samman medarbetare som befinner sig i samma land eller kontinent. Att schemalägga en mini-reträtt så att distansarbetare kan spendera tid tillsammans hjälper dem att bygga relationer med kollegor.
 • Planera evenemang för hela företaget minst en gång per årOm du har ett stort antal anställda på distans, eller om ert företag är helt distansanpassat, bör du schemalägga en träff för hela företaget minst en gång per år. Människor längtar efter mänsklig kontakt, och att organisera ett veckolångt evenemang med tid för nätverkande, samarbete och nöje hjälper dina team att arbeta bättre tillsammans och får distansarbetare att känna sig mer engagerade. Om du är orolig för budgeten för att planera ett evenemang som detta så är det värt att ha i åtanke att det kan kosta mindre än konstant personalomsättning.
 • Planera möten så att distansarbetare kan känna sig inkluderade
  Teamledare och kollegor på kontoret bör göra en betydande ansträngning för att få distansarbetare att känna sig mer inkluderade och en del av teamet, oavsett var de arbetar. Vid schemaläggning av möten bör kontorsanställda alltid se till att lägga till en videokonferenslänk till kalenderhändelser så att avlägsna deltagare är beredda att gå med i mötet. Om teamet behöver använda sina datorer under mötet, bör alla deltagare logga in på videokonferensen för att förhindra att konversationer sker i det fysiska mötesrummet. 

  Denna artikel är hämtad och översätt från länken nedan.
  Källa: https://www.owllabs.com/blog/remote-work-loneliness

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *